Publicat de: cercelush | aprilie 18, 2010

Pasarile pot cinta cu playback?!?

Recent, la Chisinau a avut loc un concert in memoria lui Dan Spataru. Nu ma grabesc sa aduc multumiri organizatorilor si cu atit mai mult sa critic organizarea unui astfel de eveniment, mai degraba vreau sa scriu ceea ce, doocamdata nu pot sa spun on air.

Chiar daca am un respect deosebit si o dragoste aparte pentru cel care a fost Dan Spataru nu am cautat sa ajung la spectacol. Nu a fost un concert live. Spectacolul in cauza a fost un motiv pentru ai nostri sa urce in scena, pentru organizatori sa faca un ban, iar pentru public sa rasfoiasca niste amintiri.

Am cam obosit sau mai degraba m-am plictisit sa tot merg la concerte fara viata, adica la care se cinta playback. Ce emotie poate sa-mi transmita, prin ce sa ma impresioneze un astfel de eveniment!?! Poate doar prin volumul sunetului maxim din boxe. In rest, nici filuturi in stomac, nici piele de gaina, nici respiratii taiate  ….asa cum mi se intimpla la concertele adevarate, live cintate si bine prezentate.

Dan Spataru sigur a meritat un concert in memoriam, dar unul cu orchestra, cu voci calde si vii.

Daca am porni niste dezbateri pe seama calitatii evenimentelor culturale ce ni se ofera la preturi cocotzate, piparate si uneori chiar turbate parerile ar fi diferite, in functie de tabara din care vor fi lansate.

Unii se vor plinge ca nu au bani sa adune un band, sa inchirieze sunet de calitate, sa-si permita lumini, etc. Sau daca isi permit asta biletele vor costa mult prea mult etc., uitind uneori ca nu prea au nici talent de bagat in piese. Cica mai e si publicul de vina ca nu face distinctia intre un concert bun-live si unul mai ‘deloc bun’ – playback.

Sarmanul public, are prea putini bani si prea multe griji, prea putine exemple bune si prea multe prostii la rampa. Prostia e mai ieftina, adica mai accesibila maselor, iata de ce si se vinde bine.

Altii vor zice ca prea putini sunt cei care au un mesaj adevarat pentru public, ca nu prea stau bine ai noshtri la capitolul organizare de show adevarat, s.a.m.d. Ca nu mai avem case de cultura, nu pentru ca nu avem nevoie de ele, dar pentru ca ne-am culturalizat intr-atit incit….. am ajuns in rahat/de rahat. Citi cetateni aproape atitea pareri.

(Amintindu-mi de caminele culturale am constatat si faptul ca pe timpul comunistilor se inchideau biserici si se deschideau case de cultura, astazi se deschid biserici si dispar caminele culturale.)

Se cinta si la noi live, mi-amintesc acum citeva dintre concerte la care am asistat si la care s-a cintat. Geta Burlacu, Paula Seling, Geta Voinovan, Silvia Grigore, Natalia Barbu, Valy Boghean, Ion Rata, Costy Burlacu si Corina Tepes, Sandu Manciu, Cristina Pintilie, Ana Barbu  …sunt doar citiva dintre cei pe care i-am auzit in diverse concerte cintind live. Sigur nu i-am trecut pe toti in lista, dar nu e numele important acum, ci mai degraba faptul ca nu e totul pierdut.  Mai avem , se pare, sanse sa consumam produse muzicale nealterate.

Ajung sa cred una si buna : cu cit pretentiile noastre  fata de calitatea evenimentelor culturale vor fi mai mari,  cu atit ele vor deveni mai bune, concertele se vor tine live si  inca si lantz.

In loc de N.B.

Fiind pusi in situatia sa aleaga intre doua bilete la concertul lui Valeriu Cordineanu sau 3 baxuri de apa imbogatita cu oxigen , cistigatorii concursurilor au optat pentru apa.

In loc de SFARSIT.

Ce ne-am face daca si pasarile ar cinta playback?


Lasă un comentariu

Categorii